Jacobspad – Uithuizen – Kardinge (41,4 km)

19-05-2013

Ben begonnen aan het Jacobspad.

Pelgrimeren in Noord-Nederland

van Uithuizen naar Hasselt(ov) 200 km.
De bedoeling was dat ik dit zou gaan lopen, samen met Con, maar aangezien mijn blessure is het niet verstandig om te gaan lopen.
Daarom hebben Con en ik besloten om een deel van het pad te gaan fietsen, om toch in beweging te blijven.
Het Jacobspad voert van Uithuizen (Noord-Groningen) via Drenthe naar Hasselt (Overijssel)

Nu van Uithuizen naar Groningen (Kardinge).

Uithuizen – Oldenzijl  – Zeerijp – Eenum – Wirdum – Garrelsweer – Wittewierum – Woltersum – Ten Boer – Thesinge – Groningen (Kardinge)

Onze tocht begon met het maken van wat foto’s bij het monument voor de pelgrim, gevolgd door het score van een stempel voor onze pelgrimspas. Uithuizen heeft een kerk die vernoemd is naar St. Jacobus de Meerdere (Santiago), door het dorpje via smalle straatjes in de richting van Groningen, langs de Menkemaborg naar Oldenzijl een gehuchtje, welke er nog meer zullen volgen door het platteland van Noord-Groningen.
Een stuk van dit gebied wordt vergeleken met de “Meseta” van Noord-Spanje. Het volgende gehucht was Zeerijp, daarna naar Eenum, weer zo’n indrukwekkend gehucht, maar wel met een kerkje wat op een wierde ligt en een toren heeft welke bijna een meter uit het lood staat. Op het kerkhof zou volgens de gids een graf zijn met het volgende grafopschrift:
Sta, wandelaar, en lees wiens overschot hier zij. En denk er aan dit lot ‘t treft vroeg of laat ook mij,
deze spreuk zet je wel aan het denken. Onze weg vervolgend komen we in Ten Boer, waar we bij de gratie Gods een kopje thee kunnen krijgen. Zo de laatste loodjes nog wegtrappend komen aan in Kardinge, waar wij de tocht afsluiten.

 

Route beschrijving: Uithuizen-Kardinge

Weer:
Bewolkt, af en toe een flauw zonnetje.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voorbereidingen

Geef een reactie