2 Oktober – Santiago de Compstella

Zo ben ik op 2 oktober vertrokken naar Santiago, heb op 3 oktober op mijn gemak Santiago kunnen verkennen, de Kathedraal, pelgrimsbureau en de huiskamer der lage landen. Tevens mijn reis naar Sevilla kunnen regelen, met de nachttrein naar Madrid, in Madrid met de metro naar de andere kant van Madrid en dan verder naar Sevilla met een intertcity.
De Kathedraal is wel groot en indrukwekkend, bij het pelgrimsbureau was het een drukte van jewelste, ik denk dat de mensen in de rij, wel minstens een uur moesten wachten voor ze aan de buurt waren, om hun oorkonde (Compostolaat) in ontvangst te kunnen nemen.
Ik kon aan de rij voorbij lopen, de huiskamer der lage landen, bevind zich achter het pelgrimsbureau. Hier werd ik verwelkomd door de dienstdoende vrijwilligers uit Nederland. Zij hebben de camino gelopen of hebben hiermee ervaring.

In de tussentijd heb ik met Con druk gecomunniceerd over hoe ik hem zou treffen.

4 oktober
Ben ik op mijn gemak het pad opgelopen in de richting waar Con vandaan zou komen. Onderweg heerlijk rond gekeken, hier en daar wat foto’s gemaakt. Totdat ik op een punt stond, waar ik mijn jack uit gedaan heb. Komt er een drietal mensen voorbij, ik groet ze en vraag waar ze vandaan komen. Het waren twee Nederlanders en een Amerikaanse, ik loop met hen op, dan vraagt de vrouw van het stel, ben jij die Brabander die vanuit Brabant is vertrokken. Ik zeg ja, ben jij Theo, ik zeg ja. Zij hadden een tweetal dagen achter mij gelopen totdat ik stopte. Dit was een leuke ontmoeting, ik ben met hen meegelopen en pauze gehouden, totdat ik Con tegenkwam. Snel afscheid genomen van de medewandelaars en hen een Buen Camino gewenst.

Samen met Con de terugtocht ingezet en met hem eerst wat gaan drinken, Con heeft de “Cola Coa” ontdekt (warme melk met chocoladepoeder). Natuurlijk eerst bijpraten en naar zijn ervaringen geluisterd. Daarna verder naar het eindpunt van deze wandeling.
Aangekomen in Santiago, geen plaatsnaambord gezien, begon het op de laatste kilometer zachtjes te regenen. Op het plein voor de kathedraal eerst een aantal foto’s gemaakt, toen door naar ons overnachtingsadres. Daar onze spullen weggelegd en de inwendige mens even versterkt. Vervolgens naar het pelgrimsbureau, maar hier was de rij zolang, dat we zeiden “dat doen we morgenvroeg wel”. Dan maar de huiskamer met een bezoek vereerd, waren er toch in de buurt. Voor we terug gingen naar de herberg, nog naar de kerk van Franciscus van Assisi, om hier een oorkonde op te halen vanwege dat het 800 jaar geleden was dat hij naar Santiago de Compostela was gekomen.
De dag afgesloten met een heerlijke Spaanse maaltijd met diverse tapas, de meeste met zeevruchten.

Zondag 5 oktober
Op tijd opgestaan, zodat we op tijd bij pelgrimsbureau konden zijn en voor de pelgrimsmis. Bij het pelgrimsbureau waren er drie wachtende voor ons, dus was dat snel geregeld, dan maar koffie in de huiskamer. We hadden afgesproken zo tegen 11 uur gaan we naar de kathedraal om op tijd te zijn voor de mis van 12 uur. Rond 11 uur lopen wij het plein op bij de kathedraal en zien daar een hoop mensen naar de kathedraal lopen.

Binnen in de kathedraal zag het zwart van de mensen en wij zagen nog net het wierookvat voorbij suizen. Dit was nog van de dienst van 10 uur. Nadat de dienst was afgelopen vonden wij al snel een plekje, het was opgestaan plaats vergaan. Tegen 12 uur was de kathedraal weer goed gevuld, deels door pelgrims en een hoop toeristen.
Wij hebben de dienst bijgewoond en hoopte dat ook deze keer met wierookvat gezwaaid zou worden. Het geluk was aan onze kant en we zaten aan de goede kant, dat het goed konden zien.

Maandag 6 oktober

Samen door gebracht in Santiago, we waren van plan om naar Monto de Gonzo te wandelen, een berg op een kleine 5 kilometer buiten Santiago. Aangezien dat het weer niet meewerkte, het regende pijpestelen, hebben wij ons aangemeld als stagiaires bij de “Huiskamer der Lage landen”. Zo hebben wij allerlei diensten verleent aan de twee vrijwilligers van de huiskamer en binnenkomende pelgrims. Aan het eind van de dag, na geslaagd te zijn als stagiaires afscheid genomen van de dienstdoende vrijwilligers.

Dinsdag 7 oktober

Heb ik Con naar het vliegveld gebracht en ik ben zelf later op de dag afgereisd naar Sevilla.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Tocht

Geef een reactie